VÄRLDENS DYRASTE RESTAURANG

LIFESTYLE WOMAN HAR BESÖKT VÄRLDENS MEST EXKLUSIVA RESTAURANG SUBLIMOTION SOM ÄR BELÄGEN INUTI HARD ROCK HOTEL PÅ IBIZA. HÄR ERBJUDER KOCKEN PACO RONCERO EN 20 RÄTTERS AVSMAKNINGSMENY SOM KOSTAR RUNT 20 000 PER NÄSA.

AV CAROLINE ROXY

Har du någonsin hört talas om Sublimotion? Jag hade ingen aning om att den fanns, eller att ens något av detta slag fanns. Restaurangen som öppnade 2014 är känd som världens dyraste restaurang och inkluderar inte bara en meny med Michelin-stjärnor utan underhållning som sägs vara den största gastronomiska showen i världen. Måltiden har ett pris på närmare 20 000 kronor per person och inkluderar virtual reality, lasershow och nästan varenda yta i rummet är täckt av projektorer. Även det interaktiva bordet är en palett för videoprojektorer.

Jag ihop med elva andra förväntansfulla middagsgäster (restaurangen tar bara emot 12 gäster åt gången) fick hoppa in i Land Rovers som körde oss till Sublimotion. Väl där anlände vi till en reception som hade en gammaldags Hollywood-känsla och kvinnan gav oss en ingefärs-gin och tonic innan vi klev in i hissen som tog oss till middagsrummet, som om det vore en tidsresa. Rummet bestod av ett långt vitt bord och tolv stora stolar omslutna av skärmväggar för 360-graders projektioner.

Nu började själva middagen. En resa mellan olika platser och tidsepoker och helt fantastiska smaker. Vi transporterades under havsytan och fick en rätt serverad i varsitt akvarium som hissades ned ovanifrån. Därefter blev vi runtflyttade i salen, fortfarande sittandes på våra stolar och väggarna bakom oss förvandlades till en gammaldags bioduk och vi fick kalla foie gras-popcorn. Vi hamnade vid bordet igen och öppnade Charlie Chaplins sko för att hitta råbiff. Nästan helt oförutsedda rätt kom in som en låda med två luckor, den ena med en etta på och den andra med en tvåa. Personalen satte på oss alla VR-glasögon och när jag sedan öppnade en lucka såg jag en VR-show framför mig som visade alla ingredienserna i rätterna i lådorna. Resten av rätterna serverades på än mer häpnadsväckande sätt genom en kvinna helt utan överkropp som kom gåendes med serveringsvagnen.

Jag skulle kunna berätta om den här tretimmars middagen dubbelt så lång tid som den varade utan att du någonsin skulle kunna få samma känsla som att vara där. Det här inte en restaurang som endast serverar dig en meny i världsklass, skapad av Michelin-belönade kocken Paco Roncero som gått all in när det gäller molekylär gastronomi. När du går därifrån har du varit med om magi. Du har känt helt unika känslor, smaker, aromer till varje ny scen och skapat ett helt nytt minne som inte är likt något tidigare du varit med om.