VEUVE CLICQUOT LANSERAR NY EXKLUSIV UTGÅVA MED DRUVOR FRÅN FYRA DECENNIER

Dominique Demarville

Nu lanseras Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old, en unik utgåva, framtagen av husets källarmästare Dominique Demarville. Champagnen som är skapad av reserva-viner från sex årgångar och fyra decennier är elegant och flexibel. Den passar lika bra som aperitif som till måltid. Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old finns från mitten av maj på utvalda restauranger, barer och hotell samt går att beställa via Systembolagets privatimport. 

Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old är framtagen av Dominique Demarville, Veuve Clicquots källarmästare, som använt champagnehusets mest prisade reserva-viner för att sammanföra det bästa ur Veuve Clicquots historia. Champagnen är tillverkad av viner som har valts ut för sin friskhet, generositet och struktur från åren 1988, 1996, 2006, 2008, 2009 och 2010. Extra Brut Extra Old har lagrats i över tre år på fat med bottensatsen och sedan mognat ytterligare tre år i vinkällaren. Dominique har lyckats fånga vinernas rikedom, komplexitet och smak av Veuve Clicquot Brut (Yellow Label), vilket gör Extra Brut Extra Old livfull, djup, ren, komplex och elegant fräsch.

Extra Brut Extra Old består av Pinot Noir (47%), Chardonnay (27%) och Meunier (26%). – Jag har alltid imponerats över de tidigare årgångsvinerna och länge funderat på hur vi skulle kunna förena dem. Genom att kombinera de olika, men ändå på många sätt lika, årgångsvinerna har vi med Extra Brut Extra Old lyckats skapa en mycket kraftfull, mjuk och ren champagne, säger Dominique Demarville, källarmästare Veuve Clicquot. När Extra Brut Extra Old hälls ur flaskan syns dess intensiva färg med inslag av guld. I glaset bildas små, fina bubblor på endast 4,5 bar, vilket är en lätt gasutveckling som ofta följer äldre champagner (jämfört med andra non-vintage som vanligtvis ligger på 6,0 bar).

Unikt är även den låga halten av dosage på tre gram per liter. Extra Brut Extra Old har en åldrandepotential på 10 år upp till 15 år. Den inledande doften är mycket intensiv och rik på dimensioner. Mogna stenfrukter och jäst kan anas vid sidan av kanderade citrusfrukter. Avrundningen är lätt rostad, vilket kännetecknar Veuve Clicquots champagner. I gommen är Extra Brut Extra Old kraftfull, men samtidigt väldigt mjuk – mjukheten är ytterligare en av Veuve Clicquots karaktäristiska och uppskattade egenskaper, som beror på lufttryckets lätta gasutveckling. Smaken i den övergripande strukturen är fräsch, mineralrik och ren.

Dessa tre framträdande kvaliteter förenas i en lång eftersmak med inslag av salt. Extra Brut Extra Old är en elegant och flexibel champagne, som kan njutas som aperitif eller till både lättare och mer smakrika rätter. Drycken passar mycket bra till kräftor, havsabborre, spädgris, lagrad ost, kalv, kyckling och svamp.

Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old finns på utvalda restauranger, barer och hotell samt beställning via Systembolagets privatimport. Volym: 750 ml, pris: 699 kronor.