Whiskybaren som sätter världsrekord

Text Evy Peters
Foto Cristian Brolin

Whiskybaren som sätter världsrekord

Hotel Skansen på Öland har just skrivits in i Guinness rekordbok. Hotellet har nämligen världens största utbud av whisky.

Huvudbyggnaden är ett gammalt Tingshus från 1811. Familjen Norén köpte anläggningen på 80-talet och tog vid utvecklingen av Hotel Skansen. Då hade man en pub i källaren, men hotellgästerna blev störda så den byggdes om till vinkällare på 90-talet.

Dag Lennartsson, författare och whiskytokig, höll år 2000 en föreläsning i whisky på hotellet för Ölands Södra Rotaryklubb. Han föreslog att hotellet skulle visa upp alla whiskysorter de hade i baren på ett bättre och mer synligt sett.
– Och vi nappade på Dags idé och byggde ett flera hyllmeter långt vitrinskåp i vinkällaren. Många flaskor från baren och vårt spritförråd flyttades också dit. Det blev fint, tyckte vi, säger Fredrik Norén.

Gästerna var nyfikna och började ställa frågor om hur många sorter som fanns och vem som var störst i Sverige på whisky. Enligt Google var Akkurat på Söder i Stockholm störst år 2000 med 411 sorter.
– Vi hade då cirka 270 sorter, minns Fredrik. Efter ett år gjordes en ny räkning och då hade vi drygt 500 sorter.

Far och son Norén reste tillsammans till Skottland på studieresa och besökte även några av de Systembolag som hade extra sortiment av whisky. Sedan dess har de bland annat besökt de flesta destillerier som finns på Irland, Skottland och i Japan och fått mycket bra kontakt med många av dem.
– Under våra resor har vi kunnat utöka vår expertis. Vi har träffat många intressanta människor samtidigt som vi handlat med whisky i olika former.

The Long Island Whisky Society startades 2004 på Hotel Skansen med omkring 100 betalande medlemmar årligen. En whiskyklubb där nuvarande President heter Christer Söderheim.
– Det är en whiskyklubb med både killar och tjejer som varje år har sommarfester, julavslutningar, årsmöten och självklart spännande provningar, förklarar Fredrik.

2007 startades The Long Island Whisky – ett varumärke för belysta spritsorter. Samtidigt beviljades hotellet import- och handelstillstånd såväl som tillverkningstillstånd för sprit.
– Sedan dess har vi förädlat, lagrat, buteljerat, etiketterat och hanterat whisky från bland annat Sverige, Japan, Skottland, Irland och Wales i vårt lagerhus, eller tullfria lager Warehouse No 1, som vi kallar det.

Under de senaste tio åren har The Long Island Whisky haft ett trettiotal produkter årligen till försäljning via Systembolaget. Eftersom produkterna oftast är single cask-produkter ligger de numera enbart i privatimport. Fredrik förtydligar:
– Single cask innebär att det endast tillverkas ett par hundra flaskor av varje produkt. Mer exklusivt och fantastiskt gott.

Fredrik övertog ägandet som krögare år 2016. Förutom verkställande direktör titulerar han sig även Master Blender.
– Parallellt med vår växande whiskybar/källare har vi också sålt och producerat whisky.

I whiskykällaren har fler vitrinskåp, nischer och rum byggts till under resans gång. En mängd olika intressanta provningar erbjuds.
– Ungefär 3 500 – 4 000 personer besöker varje år våra spännande dryckesprovningar.

Redan för sju-åtta år sedan började familjen Norén inse att de hade en av världens största whiskybarer, sett till antalet olika sorter. De tog kontakt med Guinness Book of Records men tappade fokus när de insåg vilket arbete som krävs för att ge sig in i deras tävling.

Hösten 2017 tog det ny fart. Fredrik läste en artikel om världens största öppna whiskybar och bestämde sig för att göra ett riktigt försök att hamna i Guinness rekordbok.
– Tid, svett och stålar skulle krävas, det visste jag. Efter en hel del räknande och inventerande av whiskykällaren, med stor hjälp av teamet här på Skansen och framför allt restaurangchef Ida Johansson, kom vi fram till det jag trodde: vi är störst.

– Den 11 juni i år, klockan 6 på kvällen, bestämde vi att hålla en officiell räkning. Ett rekordförsök helt enkelt. Mikael Lundén, en vän sedan många år och whiskyfantast och konnässör av hög grad, bjöds in att deltaga tillsammans med journalister från 24Öland som filmade och fotograferade. Mängder med bevisning och material skulle sedan sändas in.

– Vi räknade till 1 179 sorters whisky. De skottar som var störst, Glenesk Hotel i Edzell, hade 1 031 sorter. Men som sagt, massor med bevisning skulle godkännas först.

Under hela sommaren har Skansen i stort sett haft daglig kontakt med Guinness Book of Records.
– Torsdagen den 29 augusti kom det vi eftersträvat och längtat efter. Vi fick ett mail … Äntligen kunde vi njuta lite. Samma dag påbörjades alla detaljer för att kunna hitta en passande dag för en officiell ceremoni.

Fredag den 14 september klockan 14.00 var det dags. En representant för Guinness rekordbok anlände till Hotel Skansen för att överlämna diplomet Guinness World Records Certificate.
– Nu har jag förstått att vi har satt Öland och Hotel Skansen i historieböckerna, säger en jublande glad Master Blender Fredrik Norén och riktar ett stort tack till alla fantastiska Team-medlemmar på Skansen.

– Ni är BÄST, utan Er hade vi inte stått där vi står idag!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.